keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Joulukalenteri

Joulukalenteria on avattu luokassa ahkerasti joka päivä. Jokainen oppilas on saanut avata luukun tai tässä tapauksessa tonttulakin. Sieltä on sitten paljastunut pieni makea yllätys sekä luokassa yhteisesti leikitty leikki, peli tai tehtävä. Viime päivinä luokassa onkin leikitty siis tuolileikkiä, väritetty ihmeellisiä värityskuvia, pidetty joululaululevyraatia, metsästetty myrkyllistä joulukorttia jne...Vielä muutama luukku ja sitten alkaa joululoma!

Jouluisia töitä





tiistai 16. joulukuuta 2014

Noppakerho joululomalle!

Tänään oli viimeinen Noppakerho ennen joululomaa. Kerhossa pelailtiin erilaisia matikkapelejä, joita olimme syksyn aikana pelanneet. 

Tässä pelattiin erilaisilla lukumääränopilla, oppilaat keksivät itse millaisia laskuja nopilla voisi tehdä :) 


Tällainen iPadille ladattava yhteen- ja vähenniyslaskupeli on ollut meillä ahkerassa käytössä!




Loogista ajattelua kehittävä Shapes Up! -peli on ollut myös oppilaille mieluisa.



Pelissä täytyy olla tarkkana siinä, miten kuviot saa alustalle sijoittaa, kaksi saman väristä palaa ei saa koskea kuin kärjistään toisiaan, palat ei myöskään saa mennä alustan kuvioiden yli. Pelatessa täytyy siis koko ajan olla tarkkana! :)


Tämä oppilas on ehtinyt käydä syksyn aikana jo aika monta kertaa Noppakerhossa...


Joululoman jälkeen taas jatketaan noppakerhoilua! :)



perjantai 12. joulukuuta 2014

Tutustumista kertolaskuihin

Olemme tällä ja viime viikolla tutustuneet kertolaskuihin, joita oppilaat jo kovasti odottivat ja osaa hieman jännittikin, että miten ne kertolaskut nyt sujuvat ja opitaanko niitä ulkoa. Päätimme jättää matematiikan kirjan jo joululomille ja toteuttaa kertolaskujakson Varga-menetelmällä (lisätietoa täältä: http://www.varganemenyi.fi/includes/index.php). Aloitimme kertolaskujakson vahvistamalla lukujonotaitoja, jotta ymmärrys kertolaskun käsitteestä vahvistuisi, eivätkä kertolaskut jäisi vain pinnalliseksi ulkoaoppimiseksi. Olemme harjoittelleet lukujonoja ja siinä askeltamista sekä eteen- että taaksepäin monilla eri tavoilla eri aistikanavia käyttäen.

Ensimmäisen tunnin aloitimme  luettelemalla luvut ensin 0-100 ja sitten taaksepäin 100-0. Tämän jälkeen luettelimme kympit taas nollasta sataan ja takaisin nollaan. Luettelimme lukuja myös kahden ja viiden välein. Tässä apuna oli luokkaa kiertävä lukujono 0-100, josta pystyi tarkistamaan missä kohtaa lukujonoa mennään, mikäli meinasi tipahtaa tahdista. Näin eri lukujen kertotauluja tuli harjoiteltua huomaamatta!

Tämän jälkeen etenimme lukujonossa itse hyppien. Oppilaat hyppivät käytävällä lukuja nollasta sataan siten, että vain parilliset luvut sanottiin ääneen. Tässäkin harjoiteltiin siis jo kahden kertotaulua ilman, että oppilaat sitä vielä hoksasivat ;)


Seuraava tunti aloitettiin tekemällä yhteenlaskuja palikoista. Laitoimme kaksi palikkaa aina yhteen ryhmään. Sitten oppilaat miettivät kuinka monta kahden ryhmää oli ja millainen yhteenlasku niistä saataisiin. Tästä sitten pääsimme vihdoin siihen kertolaskuun pohtimalla kuinka monta kertaa se kahden palikan ryhmä oli otettu eli kuinka monta KERTAA.

"Laita yhteensä kuusi palikkaa kahden palikan ryhmiin."


Millainen yhteenlasku tästä saataisiin? Entä kertolasku?


Kun sitten lopulta käytimme käsitettä "kertolasku" oppilaille, huomasivat he innoissaan laskeneensa kertolaskuja huomaamattaan aikaisemmillakin oppitunneilla luettelemalla lukujonoja kahden, kymmenen ja viiden välein. Eihän tämä niin hankalaa olekaan! ;)

Seuraavalla tunnilla kävimme lukujonoa läpi mittanauhan avulla (vinkvink, Ikeasta löytyy metrin mittoja, jotka sopivat mainiosti tähän tarkoitukseen ;)). Oppilaat olivat saaneet läksyksi tutustua mittanauhaan ja miettiä, miten sen avulla lukujonossa voitaisiin liikkua. Moni olikin hoksannut edetä kahden, viiden ja kymmenen hypyin!



Tämän jälkeen luettelimme lukujonoa 0-100 kahden välein. Opettaja laittoi aina lattialle kaksi palikkaa omaksi ryhmäkseen sitä mukaa, kun oppilaat luettelivat lukuja. Näin kahden kertolaskun käsite konkretisoitui oppilaille: kuinka monta kertaa kaksi on otettu eli kuinka monta kahden palikan ryhmää on näkyvillä. Näin huomattiin, että kaksi sisältyy lukuun sata 50 kertaa ja että 2*50 on yhtä suuri kuin 100. Tämän jälkeen jatkoimme kahden kertotauluun tutustumista vähentämällä palikoiden määrää ja miettimällä kuinka monta kahden ryhmää nyt olikaan esillä. Sitten teimme palikoista sekä yhteen- että kertolaskun.


Kuinka monta kahden ryhmää?


Entä nyt? Millainen yhteenlasku tästä saataisiin? Entä kertolasku? Oppilaat saivat pienet laput, joihin he saivat kirjoittaa omat laskutoimituksensa ja nämä laput taitettiin sitten kahtia ja laitettiin pulpetin reunalle. Tämän jälkeen laskut laskettiin yhdessä taululla ja lopuksi oppilaat saivat kurkata omat lappunsa ja katsoa, olivatko he ratkaisseet laskutoimitukset oikein!



Tämähän on helppoa! :)


Vielä ensi viikolla ahkeroimme kertolaskujen parissa, sitten koittaakin ansaittu joululoma! :)

keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Tavallinen päivä

Meidän luokan ihan tavallinen päivä.

Osa hommista tehtiin kirjaan, osa hommista harjoiteltiin toimien. Osa porukasta viihtyi yksinään, osa teki töitä parin kanssa. Osa valitsi työskentelypaikkansa lattialta, osa työskenteli oman pöytänsä äärellä.


Harjoittelimme eilen käsialaa. Käsialan aloitimme vasta syysloman jälkeen, joten nyt on ensimmäiset kirjaimet harjoiteltu.
Taululle harjoiteltiin jo opittuja kirjaimia yhdistellen niitä toisiinsa. Välillä sai tulla myös yhdistelmiä, jotka eivät tarkoittaneet mitään.

Sitten kirjaimia tehtiin paperille. Ja lopuksi vihkoon. Työ tehtiin kiertopistetyöskentelynä.
Kotiläksyksi käsialasta saadaan viikkoläksy, joka on tehtävä kotona siis viikon aikana. Pikku hiljaa opimme siis suunnittelemaan työtahtiamme.
Ympäristöopintunnilla kertasimme jätteiden lajittelua. Tehtävänä oli muistutella asiasta myös kotona. Läksyksi tuli lukemista ja vihkotehtävä.
Kuviksen tunnilla tehtiin työ Suomea kannustavista oppilaista tai lyhtykynttilätyö. Osa oli saanut molemmat hommat valmiiksi, joten he jatkoivat ryijypiston harjoittelua.
Äidinkielen / suomen kielen tunnilla kuulusteltiin lukuläksyä ja tehtiin kappaleeseen liittyviä luetunymmärtämisen tehtäviä tehtäväkirjasta.
Päivän viimeisellä tunnilla oli ryhmätunti, jolloin vain osa porukasta oli siis paikalla. Kertasimme vastakohtia pelaamalla muistipeliä ja Palin-tehtävää. Läksyksi tuli yksi tehtävä tehtäväkirjasta. Lisäksi läksynä on joka päivä kirjoittaa kaksi lausetta vihkoon. Näiden kuvien avulla se on varmaan aika helppo homma...;)
Tällaisia ovat meidän tavalliset päivät.

maanantai 1. joulukuuta 2014

Terveisiä ihanalle pojalle!

Luokaltamme lähti hieman yllättäen yksi oppilas uusiin seikkailuihin. Olisimme tietysti mielellämme pitäneet hänet vielä meidänkin luokallamme. Toivomme hänelle kuitenkin kovasti ihania kokemuksia ja onnellista, turvallista jatkoa elämän merillä. Meillä on sinua ikävä. <3


Kun kasvaa ihmiseksi täytyy kokeilla
onko peltisiivet kalalokeilla
ja minkälaisin siivin lentää valtameren suola
ja onko muovivaahtoa sen hurjan härän kuola.
Täytyy koetella, koskea, katsella ja haistella,
täytyy multaa painaa poskea ja vettä maistella.
Silloin tietää millaisessa maailmassa täytyy asua.
Mutta kaikkea ei ehdi nähdä, paljon ohi vilahtaa.
Ja joka hetki syntyy jotain joka muuttaa maiilmaa.
(Ilpo Tiihonen)

sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Pikkujoulut!

Perjantaina vietimme luokan pikkujouluja. Mukaan sai ottaa vähän herkkuja sekä jonkun lautapelin tai lelun. Näillä sitten leikimme yhdessä ja mukavaa oli! Saimme vieraaksemme myös 1-2b -luokan, joten tonttuilijoita riitti! Ensin lauloimme joululauluja ja säestimme lauluja niin rytmikapuloilla, putkipenaaleilla kuin kulkusillakin.

Sitten saimme herkutella niin, että lounaaksi tarjottu joulupuuroannos oli joillakin aika pieni (Olisi ehkä pitänyt säästää herkuttelu ruokailun jälkeen, mutta osa pääsi silloin jo koulusta.)






Leikimme myös suosittua tuolileikkiä joululaulujen tahdissa...


Kuka jää ilman tuolia?


Enää kolme oppilasta jäljellä...


Jee, voitto!!! :)



Yksi oppilaista oli tuonut Twisterin, jota oli hauska yhdessä pelata.


Myös autoleikki saatiin pystyyn!



Mukava aloitus joulun odotukseen!