torstai 22. toukokuuta 2014

Lukuja tutkimassa!

Tämän viikon matikan tunnilla tarkasteltiin lukujonoa. Tunti aloitettiin tarkastelemalla yhdessä lukusuoraa 0-100 taululla ja miettimällä, mikä luku opettajan kirjoittamasta lukujonosta puuttuu. Samalla kerrattiin aiemmin viikolla opittuja parittomia ja parillisia lukuja!
Tämän jälkeen pääsivät oppilaat töihin, sillä tehtävänä oli järjestää lukukortteja järjestykseen pienimmästä suurimpaan. Homma ei ollutkaan ihan helppo, sillä ryhmät saivat kasan lukukortteja, jotka saattoivat olla mitä lukuja tahansa lukualueelta 1-100! Oppilaiden piti siis olla tarkkana, mikä luku lukujonoon tulee seuraavaksi...
..mutta hienosti onnistuttiin!
Tunnin päätyttyä ruokailuun mentiinkin hienosti parijonossa. Samalla huomasimme, että luokallamme on pariton määrä oppilaita, sillä jonon viimeinen jäi ilman paria ;)


keskiviikko 21. toukokuuta 2014

Työssä oppimassa

Meidän  luokallamme oli eräänä viikkona kaksi reipasta tyttöä työelämään tutustumassa. Kaksi lisäkättä on ensimmäisellä luokalla aina tarpeen. Tytöt taas saivat tällä kertaa katsoa koulumaailmaa toisesta suunnasta kuin yleensä. Hyvää jatkoa teille molemmille!

 
Näissä kuvissa ekaluokkalaiset pelaavat Ekapeliä.


Äidille



Keväisellä liikuntatunnilla




Keväisellä liikuntatunnilla lensivät pallot. Ja liikuntatunnin jälkeen maistui tietysti erityisen hyvin ruokakin!

sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Matematiikkaa kiertopistetyöskentelynä

Viime torstain matematiikan tunnilla oppilaat kiersivät jälleen erilaisia matematiikan kiertopisteitä.

Ensimmäisellä pisteellä tutustuttiin satatauluun ja pohdittiin, millaisia lukuja sieltä löytyy. Äkkiä oppilaat huomasivat, että jokainen satataulun rivi kuvastaa kymppiä ja kun satataulussa siirrytään yksi rivi alaspäin, kasvaa luku aina kymmenellä!
Jokainen pari sai oman satataulunsa, josta sitten vuorotellen peitettiin yksi luku ja kaveri sai arvata, mikä luku napin takana oli piilossa. Satataulu tuli oppilaille nopeasti tutuksi ja luvun arvuuttelu oli kaikkien mielestä mukavaa puuhaa :)
Toisella pisteellä koottiin erilaisia lukuja kymmenjärjestelmävälineiden avulla. Opettaja sanoi luvun, joka oppilaan tuli muodostaa omalle alustalleen käyttämällä vihreitä kymppisauvoja ja keltaisia ykköspalikoita. Tässä on hienosti muodostettu luku 36...
..ja tässä luku 99!
Kolmannella pisteellä jokainen oppilas sai kaksi noppaa, joita heitettiin. Tämän jälkeen oppilaan tehtävänä oli miettiä, miten kahden nopan silmäluvuista saisi mahdollisimman suuren luvun aikaiseksi. Ideana olikin kilpailla, kenen oppilaan nopista saatiin aikaiseksi suurin luku. Tulokset kirjattiin ylös ja niitä vertailtiin innokkaasti :)
Kummin päin nopat kannattaa asettaa, että luku olisi mahdollisimman suuri? Kymppien paikalle luku 3 vai luku 4? Tietenkin kymppien paikalle luku 4 ja ykkösten paikalle 3, jolloin luvuksi saatiin 43! ;)
Viimeisellä pisteellä oppilaat pääsivät taas kauppaan, mutta tällä kertaa tarjolla olikin vain tuotteita, jotka maksoivat kaikki alle euron! Oppilaat pääsivätkin siis tutustumaan senttien käyttöön. Ostajien oli oltava tarkkana ostaessaan kaksi hedelmää, karkkia tai muropaketteja, sillä kauppiaat hyväksyivät vain tasarahan, joten ostosten yhteissumman laskemisessa oli oltava tosi tarkkoina!
 Tunti vierähti taas nopeasti ja kaikilla tuntui olevan mukava matikan tunti!



keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Monikulmioita!

Nyt olemme päässeet käyttämään myös itsenikkaroimmme geolautoja, sillä tänään tutustuimme erilaisiin monikulmioihin.

Ensimmäisenä tehtävänä oli luokitella erilaiset kuviot  ryhmiin. Aika helposti huomasimme, että kuviot voi ryhmitellä paitsi värin mukaan myös muodon mukaan. Samalla pääsimme jo nimeämään erilaiset monikulmiot.


Sitten saimme kokeilla, miten monikulmioita voi muodostaa geolaudalla. Siinä oli helppo huomata, että kuvioissa on eri määrä sivuja ja kärkipisteitä/kulmia. Taas tuli opittua muutama uusi matematiikan käsite ihan itse kokeilemalla. Ja tulipa siinä harjoiteltua vähän sorminäppäryyttäkin.
 Samoilla ohjeilla tuli aika erilaisia lopputuloksia. Siinäkin riitti vertailemista ja ihmettelemistä.
Jonkun onnistuttua saamaan kolmioista ja nelikulmioista talo innostuimme antamaan kaikille suullisia ohjeita, joiden mukaan toimien, kaikille muodoistui geolaudalle oma talo.
Tehtävien aikana tuli mietittyä montaa eri käsitettä. Yläpuolella, alapuolella, pienempi, suurempi....
 Ja jostain kumman syystä nelikulmioita ilmestyi myös kuvataiteessa ja äidinkielessä.
Huomasimme, että Palin -tehtävien oikeista ratkaisuista muodostui nelikulmioita ja kun yläosan irroitti, huomasimme, että nelikulmio muodostuikin kahdesta kolmiosta. Oivaltamisen iloa!

sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Meidän luokan tiimi!

Tarkoituksena on ollut jo pitkään kirjoittaa myös tänne blogin puolelle siitä, millainen tiimi täällä blogin, ja etenkin luokan, takana häärää :) Luokanopettajan lisäksi luokassa työskentelee kokoaikainen (henkilökohtainen) koulunkäynninohjaaja sekä erityisopettaja, joka on paikalla pääsääntöisesti äidinkielen/suomen kielen ja matematiikan tunneilla. Tällainen yhteisopettajuuden malli on uuden lain henkinen ja inkluusion mukainen, eli ajatuksena on se, että jokaisella oppilaalla on mahdollisuus käydä omaa lähikouluaan ja tarvittavat tukitoimet tuodaan oppilaalle omaan kouluun. Luokanopettajan ja erityisopettajan yhteistyö luokassa mahdollistaa sen, että luokassamme opiskelee monenlaista erilaista oppijaa ;)
 
Erityisopettaja toimii luokassa noin puolilla oppilaiden tunneista (12h/vko), sillä hänen työpanoksensa on jaettu myös koulumme kakkosluokan kesken. Tällä luokalla opettajat huomasivat jo pian syksyllä koulun alettua, että tämän luokan oppilaille sopii samanaikaisopetus, eli se, että kaikki opettajat toimivat luokassa yhdessä oppituntien aikana. Kolme aikuista luokassamme mahdollistaa sen, että oppilaalla on apua tarvittaessa nopeammin saatavilla ja aina on joku, joka ehtii kuunnella ja neuvoa. Toiminnallinen opetus ja erilaiset kiertopistetyöskentelyt sujuvat hienosti, kun luokassa on monta aikuista.

Pienryhmäopetustakin luokassa toteutetaan kyllä tarvittaessa eli joskus luokan oppilaita jaetaan eri oppiaineissa pienempiin ryhmiin eri luokkatiloihin. Näin on tehty syksystä lähtien kerran viikossa äidinkielen/suomen kielen tunnilla, jossa oppilaat jaetaan kolmeen ryhmään lukutaidon mukaan. Näitä ryhmiä opettaa luokanopettajan ja erityisopettajan lisäksi koulun laaja-alainen erityisopettaja. Ryhmät ovat joustavia, eli ryhmien kokoonpano on vaihdellut kuluneen lukuvuoden aikana, ja oppilas on saattanut olla monessakin eri ryhmässä :)

Kuluneen vuoden aikana luokkaamme on syntynyt tiivis me-henki ja uskommekin, että oppilaat kertovat heillä olevan kolme opettajaa yhden perinteisen luokanopettajan sijaan.

Yhteistyö luokanopettajan, erityisopettajan ja koulunkäynninohjaajan välillä on toiminut loistavasti heti koulunalusta saakka. Opettajien kemiat toimivat hyvin yhteen, mikä onkin tiimityössä erityisen tärkeää.
Toimiakseen tiimityö edellyttää tietenkin meiltä aikuisilta yhteistä suunnittelua, mikä vie joskus paljonkin aikaa koulupäivän päätteeksi. Toisaalta yhteinen suunnittelu voi hoitua mukavasti niitä näitä jutellen vaikka bussimatkalla. Ja toisen pieni ideahan kehittyy usein toisen päässä aina vain paremmaksi. Olemme enemmän kuin tyytyväisiä kuluneeseen lukuvuoteen ja yhteistyömme toimivuuteen, eikä kukaan meistä vaihtaisi tiimityöstä päivääkään pois. Yhdessä on mukava tehdä, keskustella ja pohtia, myös niitä kouluelämässä joskus vastaantulevia haasteita - yhdessä ratkaisu ongelmaan kuin ongelmaan löytyy paljon nopeammin! Ideoita on tuplasti enemmän, samoin energiaa.. ;)

Kuvituksena on opettajamme vapputunnelmissa - meistä koulunkäynti on mukavaa! :)