tiistai 28. huhtikuuta 2015

Monenlaista mittaamista

Lisää mittaamista! Tämän matematiikan tunnin ensimmäisellä pisteellä pohdimme kuinka monta senttiä mahtuu yhteen metriin (1 m = 100 cm) ja kuinka pitkä matka eri määrästä metrin mittoja oikein yhteensä muodostuukaan.  

Mietimme myös millaisia yhteenlaskuja ja kertolaskuja näistä voitaisiin muodostaa...  


Tässä mietitään millainen kertolasku saadaan, kun käytössä on kolme metrin pituista mittaa. Saimme aikaiseksi kertolaskut 3*100 cm = 300 cm sekä 3*1 m = 3m. Yhteenlaskuina nämä olisivat 100 cm + 100 cm + 100 cm = 300 cm ja 1 m + 1m + 1 m = 3 m.





Toisella pisteellä oppilaat pääsivät rakentelemaan erilaisia kolmiulotteisia kappaleita. 


Hienoja tuli! 



Kolmannella pisteellä pohdiskeltiin, sillä tehtävät vaativat oppilailta ongelmanratkaisutaitoja ja loogista päättelykykyä.



Viimeisellä pisteellä mitattiin metrin mittaa apuna käyttäen eri pituisia teipin pätkiä, joita oli käytävän lattiassa. Mittaustulokset kirjattiin paperille. Tämän jälkeen pohdittiin kuinka paljon puuttuu yhdestä metristä. Esimerkiksi, jos mitattu pätkä oli pituudeltaan 20 cm, niin kuinka paljon puuttuu metristä? Tämä voitiin ratkaista joko yhteenlaskulla tai vähennyslaskulla: 100 cm - 20 cm = 80 cm tai 20 cm + ___ = 100 cm. Näissä oppilaat hoksasivat hienosti hyödyntää kymppipareja ja monet ratkaisivatkin laskut nopeasti!






maanantai 27. huhtikuuta 2015

Litra vai desilitra

Viime viikolla mittailtiin niin senttimetriä kuin desilitrojakin. Eräs matikantunti sujahti vauhdilla, kun mittailivat erilaisten astioiden tilavuuksia. Ensin tutkimme litran ja desilitran mittoja ja huomasimme tietysti, että kymmenen desilitraa mahtuu litran mittaan, mutta ei yhtään enempään. Sitten tuli jo tulva!

Sitten ryhmät arvioivat, mahtaisiko astiaan enemmän tai vähemmän kuin litran/ desilitran verran. Arvio merkittiin astiaan punaisella ( mahtuu enemmän) tai sinisellä paperilla.
Lopuksi arvio piti tietenkin tarkistaa mittaamalla, kuinka paljon kuhunkin astiaan vetyä mahtui.
Oppilaat olivatkin aika tarkkoja arvioissaan ja vain muutama arvio meni pieleen lopputuloksesta.

Käsityöhommia


Viime päivien puuhiin on kuulunut monenlaisia kädentöitä. Kudontaliisalla on tehty pikku yllätystä... 

Paperista on taittelimme kuutioita, olihan niistä matematiikantunnillakin juuri puhuttu. Ympäristöoppissa taas on tutustuttu erilaisiin lemmikkieläimiin.


Kuviksessa ja  käsityössä onkin valmistettu erilaisia lemmikkieläimiin liittyviä töitä. Kankaasta leikkasimme papukaijan häkkeineen ja open isosta kangassilppuvarastosta sai leikellä tilkkupeittoa lemmikkiä lämmittämään. Paperista taittelimme myös kissoja ja koiria ja linolevyillä sai suunnitella japainaa ihan itse valitsemansa lemmikkieläimen. Niistä pitääkin laittaa kuvia vielä erikseen! 

Takaisin pääsiäiseen

Ennen pääsiäistä käväisin tietysti tipujen ja pupujen maailmassa. Laitoimme myös rairuohon kasvamaan! Meillä on loistava avustaja luokassa ja näidenkin töiden esivalmisteluissa on tarvittu hänen mahtavaa apuaan, kiitos! (Suurimman avustustyön avustajamme tekee totta kai itse oppilaiden kanssa!)


(Ideat töihin Pinterestistä.)

perjantai 17. huhtikuuta 2015

Mittaamista, muotoja ja rakentelua!

Perjantain kiertopisteillä käsittelimme monipuolisesti geometriaa: mittasimme sekä tutkimme, tunnistimme ja rakentelimme erilaisia kolmiulotteisia kappaleita. Palautimme mieleen myös käsitteet piste, suora ja puolisuora. Opettajien iloksi moni oppilas muisti näistä puhuttaneen jo ekalla luokalla ;)

Ensimmäisellä pisteellä mitattiin erilaisia tavaroita ja mittaustulokset kirjattiin taululle. Kun jokainen ryhmä oli tavarat mitannut, tarkastelimme mittaustuloksia ja totesimme niiden olevan samankaltaisia. Pientä heittoa tuloksissa saattoi olla johtuen mittaajan tarkkuudesta tai esimerkiksi villalangan venyvyydestä. Tarkat oppilaat huomasivat, että jos villalankaa vetää parin kanssa, joustaa lanka sen verran, että mittaustulos on pidempi kuin silloin, kun lanka on lattiaa vasten.



Käytössä oli tavallisen kouluviivaimen lisäksi myös metrin mittainen tauluviivain.





Yhteistyöllä pitkänkin langan mittaaminen sujui! :)



Toisella pisteellä rakenneltiin kolmiulotteisia kappaleita Multilink-palikoista ohjeen mukaan. Tämä tehtävä vaati keskittymistä ja etenkin avaruudellista hahmottamista!


Tarkkaa puuhaa... :)



Hienoja tuli!


Kolmannella pisteellä tunnusteltiin erilaisia kolmiulotteisia kappaleita, jotka olivat pussissa piilossa. Kun kappaleita oli tunnusteltu, yritettiin kappaleille löytää oikea nimi.


Hmmmm...


Opettajan avustuksella tutkittiin kappaleita ja löydettiin kappaleiden tunnusomaisia piirteitä nimityksen lisäksi.


Neljännellä pisteellä tehtiin Tuhattaiturista aukeamaa, joka käsitteli pistettä, suoraa ja puolisuoraa.