lauantai 30. tammikuuta 2016

Viihtyisä luokkahuoneemme ja kuvistöitä



Meiltä pyydettiin joku aika sitten pientä katsausta itse luokkatilaan eli lasten oppimisympäristöön. Joten tässä se tulee.


Opettajan pöydästä katsottuna luokka näyttää tältä. Olemme ensimmäisistä kouluviikoista lähtien istuneet pöytäryhmittäin, koska työskentelymme perustuu hyvin usein ryhmätyölle, parityölle tai kiertopistetyöskentelyyn. 
Opettaja valitsee aina oppilaan istumapaikan ja ne vaihtuvat muutaman kuukauden jaksoissa.

Taulua luokassa käytetään nykyään harvemmin, suuremmassa käytössä on dokumenttikamera, jota ilman emme taitaisi enää pärjätä . :)

Kuvissa näkyvässä punaisessa penkissä ( ja sen edessä lattialla) istuskellaan, kun juttelemme tai luemme yhdessä. Niin teemme ainakin joka maanantai, kun juttelemme viikonlopusta, tutkimme kalenterin ja kuuntelemme viikon kertomuksen Aapisesta.
Oppilaat tekivät ensimmäisenä käsityönään istuintyynyn, joita saa käyttää niin tuolin alla kuin lattiallakin. Ope ja synttärisankari saavat kunnian istua luokan korituolissa. Ja toki siinä saa istua oppilaatkin, jos homma ja tilanne on siihen sopiva. :)

Tänä vuonna luokassa on myös iso Piilopuu ( Seikkailujen Aapinen), johon olemme askarrelleet aina tarinaan tai vuodenkiertoon sopivia juttuja. Tällä hetkellä puuta koristava heijastimet ja lumihiutaleet.

Open pöytä on etuosassa, mutta ei keskellä. Ope tarvitsee työskentelytilansa tietokoneineen, mutta näin se on mahdollisimman vähän oppilaiden työskentelyn "tiellä".

Etuosassa on myös pieni luokkakirjastomme, jota täydentäisimme kyllä mielellämme hieman suuremmaksikin. Kirjalahjoitukset ovat siis tervetulleita!

Pulpetit pysyvät meidän luokassa, vaikka moni opettaja on niiden tarpeellisuutta pohtinutkin. Meillä saa luvan kanssa työskennellä myös muualla kuin omassa pulpetissa. Useimmille pulpetti on kuitenkin tärkeä tukikohta.
Lisäksi meillä on ihan oman luokan ulkopuolella käytettävissä erityisopemme Miran luokka ja 
käytävälläkin on tehty monta juttua.







Tammikuussa luokkaan on ilmestynyt myös tämä ihana "soitinteline" pianon hieman ankeaa taustaa ilostuttamaan. Toteutuksesta lämpimät kiitokset taitaville ja kaikesta innostuville avustajillemme! <3 Ja pianon taakse jää sopiva pieni soppi, kun tarvitaan rauhaa itselle tai ryhmätyöskentelylle.
Oppimisympäristön tietysti täydentää oppilaiden upeat taideteokset. Tammikuun aikana kuvistunnilla on ehditty tehdä jo raketteja, muutamat lumiukot, talventörröttäjät ja neljän tuulen lakit. 
Eivätkös olekin hienoja?


Lukujonotaitoja


Lukujonotaitoja harjoitellaan koko ajan....tällä viikolla taas vähän ahkerammin.


torstai 28. tammikuuta 2016

SATA päivää koulussa!

Torstaina 21.1.2016 meidän luokan ekaluokkalaisille tuli täyteen SADAS koulupäivä. Siinä, jos missä oli aihetta juhlaan!

Päiviä olimme laskeneet kalenterin katsomisen yhteydessä joka aamu ( tai ainakin melkein joka aamu ;) ) ihan ensimmäisestä koulupäivästä lähtien.

Aamu alkoi SATAAN sekuntiin tutustumisella. Siinä ajassa oli nimittäin ehdittävä mahdollisimman monta kertaa kyykkyyn (ainakin open reidet olivat seuraavana päivänä kovin kipeät...)
ja kirjoitettava mahdollisimman monta kertaa oma nimensä paperiin. Kyykkyjen määrän laskeminen oli kaikille melko haastavaa, mutta oman nimen kirjoittaminen sujui nopeimmilla (ja lyhyen nimen omistavilta) parikymmentä kertaa.

Seuraavaksi tutustuimme mahtavaan SATAnäyttelyyn. Oppilaat olivat saaneet tuoda kotoaan jotakin sopivaksi katsomaansa SATA. Tässä vain mielikuvitus oli rajana. Luokassa nähtiin mm. makaroneja, popcorneja, ilmapalloja, pikkunoppia, legoja, pelikortteja, hamahelmiä, mittanauha, 100 grammaa hiutaleita, erilaisia muroja, leikkirahoja jne. Eräs oppilas oli nähnyt myös suuren vaivan tehdessään kotona luokkaan viirin, jossa oli kymmenen erilaista juttua aina kymmenen sarjoissa siis SATA-viiri! Voimme vakuuttaa, että näyttelyn antimiin tutustuessa tuli laskettua sataan monta kertaa. Ja opimme myös sen, että kympin ryhmissä laskeminen oli helpompaa...
Sitten vuorossa olivat kiertopisteet, joihin lapset saivat mennä haluamassaan järjestyksessä. Muutama piste oli pakollinen kaikille ja muutaman sai sitten itse valita. Oma nimi siirrettiin halutun pisteen alle ja sitten toimimaan.

Tällä vapaaehtoisella pisteellä sai leimata itselleen kymmen leimaa aina kymmenen sarjassa...siis SATA leimaa.
Tällä pisteellä taas kirjoitimme SATA tämän viikon kirjaimella eli p-kirjaimella alkavaa sanaa. Innostus oli ilmeistä!
Koko luokka oli työn touhussa ja juhlahumussa koko päivän! Herkkujakin saatiin syödä hommien välissä.

Tässä pisteessä sai pujotella itselleen maistuvan murokorun. SATA muroa ja valmis!
Vielä on matkaa....
Aamun kalenterissa tämä hirmuinen SATA-kala söi yhdeksän kymppikalaa ja yhdeksän pikkukalaa. Kymmenen kymppiä on yksi sata! Päivän aikana SATA-kala koristeltiin näin hienoksi. Sen ympärille lähdetään sitten keräämään lisää pikkukaloja. Ja varmasti myös kymppikaloja. Ihan kahteen SATA-kalaan ei taideta ehtiä ennen kuin kesäloma koittaa. ;)

Eräs oppilas toi juhliin SATA ilmapalloa. Niiden puhaltamiseen tarvittiin naapuriluokkienkin opettajia. .:)

Ja tämän pisteen tehtävänä oli sijoittaa numerot SATA-ruudukkoon oikeaan kohtaan. Siinä huomasimme, miten kympit täyttyvät rivin lopussa ja miten ykköset pysyvät samoina koko jonon aikana.

Lisätehtävänä sai värittää SATA-ruudukosta tietyt numerot, mitähän värityksestä paljastuu...

Käytävään teipattu lukusuora innosti monet naapuriluokkienkin oppilaat tarkistamaan, onko siinä tosiaan sata viivaa...

Ja tässä komea juhlaporukkamme (muutama ihana luokkakaveri puuttuu kuvasta)

Ja tässä vielä upea SATA-näyttelymme, jota sai ihailla juhlan jälkeen muukin koulu. Meillä oli satakertaisen huippu päivä!


 Ps. Haastamme kummiluokkamme lukemaan meille vitriinissä näkyvät SATA kirjaa!

Äidinkielen/ suomen kielen tunnilla


Tällä kertaa äidinkielen/ suomen kielen tunnilla etsittiin kuviin sopivia sanoja.
Kerrattiin Ipadilla opittujen kirjaimien muotoja.
Luettiin Aapisesta oman lukutaidon mukaista tekstiä.
Ja luettiin itse kirjoittu juttu, liimattiin se vihkoon ja piirrettiin kirjoitettuun tekstiin sopivat kuvat.

Hyvää uutta vuotta!

Blogissa on ollut hiljaista kuin huopatossutehtaalla. Onneksi sentään elävässä elämässä on touhua riittänyt vuoden vaihtumisen jälkeenkin.

Vuoden vaihteen jälkeen on täällä meilläkin ollut onneksemme kovin talvista. Niinpä olemmekin ympäristöopissa opiskelleet ahkerasti vuodenaikoja ja tietysti erityisesti olemme keskittyneet talveen.


Aloitimme vuodenaikoihin tutustumisen tästä open vuosien varrella keräämästä kuvakasasta. Kuvien perusteella piti päätellä, mikä vuodenaika on kyseessä. Luminen maisema oli kaikille helppo nakki, mutta entäpä, jos kuvassa on siili? Kun oppilaalla oli arvaus tai tieto oikeasta vuodenajasta, kuva vietiin oikeaa vuodenaikaa kuvaavaan pöytään. Koska kuvia oli melko runsaasti, luokassa oli melkoinen vilske, kun kuvia kuljetettiin pöydästä toiseen. Ja tottakai, lopuksi kävimme sitten perustelujen kanssa läpi sen, miksi kuva oli valittu juuri siihen vuodenaikaan kuuluvaksi.
Kun vuodenaikoihin oli tutustuttu, harjoittelimme myös kuukaudet. Vaikka niitähän olemme käyneet joka-aamuisessa kalenterissa läpi pitkin vuotta. Nyt pitäisi jokaisen kuitenkin muistaa kaikki 12 kuukautta ihan ulkoa suomen kielelläkin.

Ja kun olimme harjoitelleet kuukaudet, jatkoimme tutkimalla talveen kuuluvia asioita. Mutta niistä sitten toisella kertaa....

Tehtiin joulupukille kikkuraparta!